вторник, 27 юли 2010 г.

КОНКУРС ЗА ПОСТИЖЕНИЯ В ОПАЗВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Специалисти по консервация и реставрация, учени, публични институции, неправителствени организации и други лица или организации могат да участват в конкурса за ежегодната награда за културно наследство на Европейския съюз (ЕС).
Наградата е основана през 2002 от Европейската комисия във връзка с осъществяването на програмата "Култура 2000". Изпълнител е Европа Ностра, паневропейската федерация за наследство. Целта на конкурса е да поощрява високи стандарти на консервационните практики, да стимулира обмена на знание и опит в Европа и да окуражава по-нататъшни усилия в тази област.
Отделните категории на конкурса са:
- забележителни постижения за консервацията и подобряването на културното наследство;
- научни изследвания, оказали значително влияние за запазване на европейското културно наследство;
- индивиди или организации с принос за консервацията на културното богатство и
- образователни инициативи за съхраняване на културното наследство.
Награди - Всички наградени кандидати ще получат сертификати и съответно награда, медал или диплома. Победителите в отделните категории може да получат и парични награди в размер на 10 000 евро всяка.
Участие - В конкурса могат да участват граждани на страните - членки на ЕС, на страните кандидатки, както и на държавите от ЕИП (Исландия, Норвегия и Лихтенщайн). Гражданите на всички останали европейски страни също могат да кандидатстват и да им бъде присъден медал или диплома, но не и парична награда.
Краен срок: 01 октомври 2010 г.
Източник: Европа Дневник
За повече информация: Европа Ностра

Няма коментари:

Публикуване на коментар