четвъртък, 20 май 2010 г.

Покана за представяне на предложения - дейност № ENT/ERA/10/411 на ГД „Предприятия и промишленост“ - „Еразъм“ за млади предприемачи

Краен срок: 28 юни 2010 г.
Целта на настоящата покана за представяне на предложения е да помогне на начинаещите предприемачи в ЕС да обогатят своя опит, познания и контакти, като прекарат известно време в предприятията на опитни предприемачи в други държави-членки на ЕС. Крайната цел на подготвителното действие е да активизира предприемачеството и интернационализацията и да увеличи конкурентоспособността на потенциалните стартиращи предприемачи и на новорегистрираните микро- и малки предприятия в ЕС. Дейността е насочена към лица, възнамеряващи да започнат собствен бизнес, и към предприемачи, започнали дейността си наскоро.
Поканата се състои от две обособени позиции с два вида дейности:
Обособена позиция 1: Посреднически организации, подобряващи и способстващи за мобилността на начинаещите предприемачи - Кандидатите могат да действат самостоятелно или в консорциум (партньорство). Консорциумите следва да бъдат от поне 2 независими юридически субекта от една и съща държава-членка или от различни държави-членки на ЕС. При партньорствата безвъзмездните средства не могат да възлизат на повече от 180 000 EUR, а при индивидуалните кандидатури - на 150 000 евро. Максималната продължителност на проектите е 21 месеца.
Обособена позиция 2: Подкрепа и координация на посредническите организации, извършващи дейностите, посочени в обособена позиция 1, и изграждане на контакти между тях - Кандидатите трябва да действат самостоятелно. Максималният размер на безвъзмездните средства е 350 000 евро. Максималната продължителност на проектите е 25 месеца. Кандидатите трябва да са със седалище в една от държавите-членки на ЕС.
В настоящата покана за представяне на предложения могат да участват всички публични структури и частни организации, работещи в сферата на подпомагането на бизнеса. В това число се включват по-специално:
- публични органи с отговорности в сферата на икономическите въпроси, предприятията, подкрепата на бизнеса и други свързани области или работещи в тези сфери,
- търговско-промишлени палати, камари на занаятите или подобни организации,
- организации за подкрепа на бизнеса, центрове за стартиращи фирми и бизнес инкубатори,
- бизнес сдружения и мрежи за подкрепа на бизнеса,
- публични и частни структури, предлагащи услуги в подкрепа на бизнеса
Повече информация тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар